Aspergesoep

Aspergesoep

Bowl of white asparagus cream soup with pea sprouts and toast, served with jug of milk over gray tablecloth

Bowl of white asparagus cream soup with pea sprouts and toast, served with jug of milk over gray tablecloth

Een echte klassieker voor dit seizoen is natuurlijk de aspergesoep. Het fijne aan dit gerecht is dat je de gehele asperge kunt verwerken en dus niets hoeft weg te gooien. Geef er je eigen draai aan door bijvoorbeeld ham, gekookte eieren of peterselie toe te voegen.

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 30 min.

Ingrediënten:

  • 3 sjalotjes
  • 1 kg asperges
  • 10 gram roomboter
  • 2 eidooiers
  • 100 ml melk
  • 100 ml witte wijn
  • 5 el bloem
  • zout en peper
  • nootmuskaat

Zet een pan met 1,5 water op voor de asperges en breng aan de kook. Was de asperges zorgvuldig en schil ze vervolgens. Snijd de kopjes eraf en leg ze apart. Zodra het water kookt kun je de asperges en de schillen erin doen en zet je het vuur uit.

Pel en snipper de sjalotjes fijn. Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotjes op een laag vuur. Strooi dan de bloem erover. Goed roeren tot alle bloem is opgenomen. Blus het geheel af met witte wijn en voeg de melk toe. Vul de pan aan met het kookvocht en de asperges.

Pureer de soep met een staafmixer. Daarna kun je het op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout. Haal de soep door een zeef en roer 2 eidooiers erdoorheen. Laat het geheel 5 minuten verwarmen, maar breng het niet aan de kook.

Snijd de bieslook fijn. Serveer de soep met de aspergekopjes en garneer met bieslook. Schenk de glazen in met de wijn en eet smakelijk!